Olivijn

Een Co2 neutrale uitvoering binnen uw project realiseren zonder dure technische oplossingen? 

Laat de aarde helpen om de aarde te redden

Dat de natuur al miljarden jaren zelf Co2 opruimt is wellicht iets wat je nog niet wist. En dat olivijn in dat proces een hoofdrol speelt is vast ook nieuw….Laten wij je daarom wat meer vertellen over deze bijzondere gesteente.

“Sinds het begin van de aarde wordt ca. 400 miljoen ton Co2 per jaar door vulkanen uitgeworpen. Als dat allemaal in de atmosfeer zou zijn gebleven was er geen leven. Maar er is wel leven, dus dat betekent dat er een proces is dat vrijwel al die miljarden tonnen Co2, afgevangen heeft.”
Emeritus- hoogleraar Geochemie, Prof. Dr. Olaf Schuiling

Hoe werkt het?

Verwering van Olivijn is een natuurlijke chemische reactie wat stoffen in de lucht, grond, en water ontbind en omzet in andere stoffen. Eén van deze stoffen waarmee Olivijn reageert is CO2. Dit, in combinatie met magnesiumsilicaat (een van de hoofdingrediënten van olivijnsteen), en water zet de reactie in werking. De stoffen worden afgebroken en omgezet tot magnesium, silicaat, en bicarbonaat. Deze stoffen zijn niet schadelijk voor het milieu en bindt het CO2 dusdanig dat het niet kan vrijkomen, zelfs niet in extreme temperaturen tot 1600 graden Celsius. Daarbovenop werkt het eindproduct ook nog ontzurend voor de aardbodem, doordat magnesium een erg goede kalkvervanger is. Dat maakt Olivijn gezond voor de lucht én de grond.

Klein is fijn

Olivijn verweert zoals ijzer verweert tot roest. Eerst wordt de buitenste laag van de steen verweert; daarna gaat de reactie langzaam maar zeker door binnenin de steen. De reactie neemt in snelheid af doordat de verweerde laag Olivijn steeds dikker wordt. Om deze reden verweren de kleinere gradaties Olivijnsteen sneller dan de grotere stenen; doordat er bij kleinere gradaties een groter oppervlak is (meer stenen = meer oppervlak voor hetzelfde gewicht), begint de reactie sneller en wordt deze ook sneller voltooid. In de grafiek hieronder kun je terugvinden wat de verschillen zijn in verweringssnelheid tussen de verscheidene korrelgroottes Olivijn.

Snelheidsvergelijking

Op de grafiek kun je zien hoe snel verschillende gradaties Olivijn verweren. De kleinere korrelgroottes verweren een stuk sneller dankzij het grote oppervlak. Korrelgroottes tot onder de 1mm, bijvoorbeeld 200-900μm, kunnen verweren tot wel 70% binnen de eerste honderd jaar. Nog kleinere gradaties, zoals ons greenSand Olivijnpoeder (te vinden in de strooibussen en emmers), kunnen al volledig verweren (~95%) binnen 30 jaar. Dit poeder heeft een korrelgrootte van ongeveer 30μm (0.03mm!).

Beter dan bomen

Het planten van bomen wordt vaak gezien als de ultieme klimaatoplossing. Maar wist je dat sommige bomen in vergelijking met Olivijnpoeder maar heel langzaam CO2 opnemen? Daarbij komt ook nog eens kijken dat bomen na hun levensduur al het opgevangen CO2 weer loslaten, en nog meer. De gemiddelde bladhoudende/groenblijvende boom (zoals naaldbomen) laat na 110 jaar al net zo veel CO2 vrij als dat het heeft opgevangen. Geen ideale oplossing dus. Olivijn verwijdert de CO2 permanent. Dit wil zeggen dat onder normale omstandigheden de CO2 nooit meer vrij komt, ook niet als de steen wordt afgebrokkeld (sterker nog, dit versneld de verwering!). Alleen in extreme gevallen, zoals temperaturen boven de 1600 graden Celsius, kan de CO2 vrijkomen, echter zal dit in normale omstandigheden niet voorkomen.

Bekijk het interview met emeritus- hoogleraar Geochemie, Prof. Dr. Olaf Schuiling hier:

https://www.youtube.com/watch?v=lfyJtRgPdic&pp=ygUOb2xhZiBzY2h1aWxpbmc%3D

Toepassingen in civiele (her) inrichtingsprojecten

Greensand Olivijn is er in veel gradaties, de toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig. Het kan alle half verharding- en zand materialen in een project vervangen. Door zijn hoge haakweerstand zorgt Greensand Olivijn voor een stabiele ligging en is het onkruid werend. Voor de verschillende producten zijn productbladen te verkrijgen.

Technische specificaties GreenSand

Specifiek gewicht (g/ cm2): 2,8
Bulkdichtheid (Tm/m3): 1,34
Schijnbare porositeit (%): >1,5
Koude trekkracht (Mpa): 90
Kleur: grijs / groen
Gewicht: 3,27 – 3,37 kg / dm3
Hardheid: 6,5-7 (Mohs schaal)
Levering: small bags, big bags en bulk
Keuring: milieu-, hygiënisch en technisch (SGS)
Goedkeuring: bouwbesluit EN 13242
1 kg olivijn: 1 kg bruto C02

Greensand olivijn maakt een CO2 neutrale uitvoering binnen uw project mogelijk! Niet middels dure technische oplossingen maar door de natuur zijn werk te laten doen.

Meer informatie over GreenSand Olijvijn

Als dealer van Greensand Olivijn informeren wij u uiteraard graag over alle mogelijkheden.
Neemt u, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met ons op als u:
* een wetenschappelijke onderbouwing over de werking van Olivijn wilt ontvangen
* vragen heeft over de mogelijkheden voor een bepaald project
* productblad (en) wilt ontvangen
* algemene vragen heeft over greensand olivijn

Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op de site van Greensand.
www.greensand.com